Ons brein is kampioen in het verwerken van visuele informatie. Het zal geen verrassing zijn als we je vertellen dat tekeningen heel nuttig zijn om je uitleg te verhelderen.
De Corona-periode maakt een ding pijnlijk duidelijk: thuisonderwijs vergroot de ongelijke kansen tussen kinderen. Wat kun jij, als leraar, daaraan doen? Het krachtigste middel is je mindset.
Je kent ze vast. Leerlingen die maar niet kunnen beginnen aan hun taak. Leerlingen die het lastig vinden om hun ideeën bij te stellen. En leerlingen die hun werk nooit af hebben omdat ze te weinig besef van tijd hebben. Tijd om te gaan werken aan hun executieve functies.
Een school zonder klassen - dat roept veel vragen op. Hoe ziet dat eruit? Is het niet enorm chaotisch? En werkt dat fijn, als je geen eigen groep hebt? Wat zijn de voordelen voor het leren?
Ben jij weleens op een school geweest die het leren anders organiseerde dan in jaarklassen? Zo’n school maakt nieuwsgierig. Hoe doen ze het? En waarom?
Onderwijs op afstand vraagt meer zelfstandigheid van leerlingen. Sommigen blijven thuis proberen als ze even vastlopen, terwijl anderen meteen het bijltje erbij neergooien.
Ongelooflijk om te zien wat het onderwijs deze weken voor elkaar krijgt! Mijn complimenten aan
alle leraren en schoolleiders die in no time omschakelen en nu lesgeven op afstand.
Het zijn rare tijden. Opeens zit je achter een scherm les te geven. Online probeer je informatie over te dragen. Dat vergt de nodige flexibiliteit. Hoe zorg je dat je boodschap goed overkomt? Dat iedereen begrijpt wat je bedoelt, ook op afstand?  
We horen vaak van leraren die bij ons een Kagan Coöperatief Leren training volgen: “Coöperatief leren? Ik dacht dat ik dat al lang deed, maar...”
Dan blijkt dat écht coöperatief leren, volgens de unieke aanpak van dr. Spencer Kagan, toch iets anders is: “Wat ik deed was groepswerk.”
Veel leerlingen reageren liever boos of afwijzend dan dat ze toegeven dat ze iets spannend vinden. Terwijl ze heel hard roepen dat het SAAI is, zijn ze eigenlijk bang om af te gaan. Om fouten te maken (‘…en dan lachen de anderen me uit…’). Of om de opdracht niet af te krijgen (‘…en ik ben altijd de snelste in de klas…’). En dus verzinnen ze smoesjes om spannende dingen te vermijden.
Herinner jij je hoe je favoriete leraar er ook schijnbaar moeiteloos in slaagde je te inspireren en te vermaken, terwijl hij of zij zelf de controle hield? Succesvolle leraren lijken hun lerarenrol aan te trekken als een jas, zodra zij het lokaal inlopen. Hun stem, toon, lichaamshouding en uitstraling verandert. Hun professionele rol is niet ‘wie ze zijn’, maar ‘wie ze zijn in de klas’.
We willen dat leerlingen stuurman worden van hun eigen scheepje, dat ze het roer in handen nemen van hun eigen leerproces. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Je kunt moeilijk zeggen: “Zo, en nu gaan jullie lekker jezelf aansturen.” Die stuurkunst moet je leren.
Formatief evalueren – wellicht hoor je de term ook steeds vaker. Want formatief evalueren is superkrachtig om leerlingen beter te laten leren, blijkt uit onderzoek. Maar wat is het dan?
2 van 5