Filters sluiten
Filteren op:
Om leerlingen optimaal te laten leren, is het een voorwaarde dat leraren ook blijven leren. En hoe leren leraren het beste?
Dacht je dat je hersenen 's nachts slapen? Mis! Ons brein verricht 's nachts juist zijn belangrijkste taken. Welke dat zijn? Lees even verder
Stel: Alex uit je klas geeft zijn buurman een stomp. Wat doe je? Met deze aanpak zorg je voor een winwin-uitkomst voor leerling en leraar.
Veel van onze lessen - ook die van de beste leraren - werken ‘niet-denkend’ gedrag van leerlingen in de hand, ontdekte Peter Liljedahl. Zijn oplossing is een ware eye-opener...
De sleutel om alle leerlingen aan het leren te krijgen én te houden, is het aanleren van productieve leergewoontes. Want als iets een gewoonte is, dan doe je het vanzelf (denk aan tandenpoetsen). Maar hoe doe je dat?
Feedback geven is een van de krachtigste middelen om leerlingen verder te helpen in leerproces, mits je de juiste feedback geeft op de juiste manier. Dat is niet altijd eenvoudig: dezelfde feedback kan in verschillende situaties een heel andere uitwerking hebben.

Wat voor soort vakantielezer ben jij? Zo vlak voor de vakantie zien we 3 verschillende types:
Irritaties, ruzies op het schoolplein, gedoe om niks. In de laatste weken van het schooljaar kan het erg onrustig zijn in je groep. Een klein voorval kan zomaar escaleren. Het lijkt alsof leerlingen op scherp staan.
“Fijn zeg, dat Breinheldenprogramma! Hebben jullie ook …”?’
We krijgen veel enthousiaste reacties op de Breinhelden-activiteitenboeken, waarmee je in je klas doordacht kunt werken aan executieve functies. Sinds kort hebben we ook een Breinheldenprogramma voor....
voogul. donkur. Als je in groep 3 of 4 werkt, dan herken je deze woorden vast. Veel beginnende lezers schrijven woorden fonetisch op. Ze kennen het verschil tussen een klank en een letter nog niet. En dat is een belangrijk onderscheid als je leert lezen en spellen.
Heb je dat ook wel eens? Dat je iets gedaan hebt en al heel snel denkt, had ik maar een andere keuze gemaakt. Een ‘undo’ knop of Ctrl+Z in het echte leven zou dan heel fijn zijn
Doe jij je best om je lessen leuk te maken? Moet onderwijs altijd maar leuk zijn? Deze vraag zorgt geheid voor verhitte discussies. ‘Leuk’ is niet wat je wilt bereiken. Wat je wilt, is dat leerlingen betrokken zijn.
1 van 8