Ieder jaar in de zomervakantie is het vaste prik. Zo rond de vierde, vijfde week, als de rust eindelijk in mijn lijf is gezakt, bedenk ik me: ‘Komend schooljaar ga ik het anders doen! Vanaf nu houd ik deze ontspanning vast. Werk is leuk, maar ik ga mijn grenzen nu eens goed bewaken…’
Dat gaat elk jaar héél even goed. Totdat…
Niets is fijner dan je schooljaar fris te starten. Een net iets anders ingerichte klas en nieuw materiaal kan daar bij helpen.
Door te werken aan metacognitie en zelfregulerend leren, laat je leerlingen concreter nadenken over hun leerproces. Leerlingen leren hoe ze hun taken het beste kunnen plannen, uitvoeren en evalueren. Dat heeft een groot positief effect op de leerresultaten! (7 maanden, volgens het NPO).
Om hun leerproces zelf te kunnen sturen, is het nodig dat leerlingen hun executieve functies ontwikkelen. Maar hoe ontwikkel je deze?
De term NPO gonst door onderwijsland. Er is geld om leerresultaten te verbeteren en de menukaart biedt vele opties. Zoals de interventie Feedback: “Groot effect (8 maanden leerwinst) en zeer lage kosten.” Klinkt goed! En dat is het ook. Mits…
Tags: NPO, Feedback
Er zijn maar weinig mensen die vergaderen geweldig vinden. Eigenlijk best raar. Want als het lukt om samen na te denken, informatie uit te wisselen en tot een goed besluit te komen, is dat best geweldig, toch?
Stress, helaas we kunnen niet zonder. Het is handig om alert te blijven en ons te waarschuwen als we in gevaar zijn. Maar wat als stress er voor zorgt dat je helemaal geen plezier meer hebt in de dingen die je doet. Als volwassene is het vaak al lastig om goed om te gaan met stress, voor kinderen is dat niet anders. Hoe kun je hen helpen?
Veel scholen stellen dat ze leerlingen helpen hun passie te ontdekken en zich volledig te ontplooien. Maar doen ze dat ook echt? Zeg eens eerlijk, hoeveel tijd besteden jouw leerlingen aan hun passies en sterke kanten?
Er zijn onderzoeken die laten zien dat complimenten geven een negatief effect kan hebben op de leerresultaten. Hoe zit dat precies? Wanneer werken complimenten averechts?
Wat wil je bereiken als je het werk van leerlingen een cijfer geeft? Dat leerlingen weten of ze een voldoende hebben? Of dat ze weten hoe ze verder kunnen komen in hun leerproces?
Als schoolleider weet je hoe lastig het kan zijn om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Je kunt je ideeën van bovenaf uitstorten over je medewerkers, maar dikke kans dat ze dan stranden op een gebrek aan draagvlak. Je kunt ook zó druk zijn met onderhandelen over draagvlak dat je het resultaat uit het oog verliest. Er is ook een andere optie, waarmee je meer bereikt: Kies voor ‘samenwerkend leiderschap’. Wat is samenwerkend leiderschap?
David is een leerling die niet stil kan zitten. Hij stuitert door de klas, rommelt met zijn pennen, valt van zijn stoel en kan zich nauwelijks concentreren. Hij bedoelt het allemaal niet verkeerd, maar zijn hoofd zit vol ideeën. En daarom wil zijn lijf maar niet stilzitten.
Fijn dat de kinderen weer naar de basisschool kunnen! Ga jij je leerlingen laten samenwerken in kleine, vaste groepjes? Wij weten hoe leuk en effectief dat kan zijn, vanuit onze ervaring met coöperatief leren.
1 van 5